Dagny Larsen

Konditoriet, Mørkøv St., Sjælland - oktober 1899


Dagny Larsen, født 14/11 1880 og 18 år under opholdet. Hun angives at være datter af mejerist Niels Larsen, Svinninge i Holbæk Amt. Senere er adressen: Konditoriet, Mørkøv ca. 10 km derfra. Hun var sammen med en veninde, Gudrun Lie, herovre, som er den næste i denne række.

Kære Kammerater!

Naar I derovre paa den dejlige Klippeø kan være saa glade ved at modtage "Ekko", kan I vist nok forstaa, at jeg ogsaa var glad for den og alle de Hilsener fra Jer. - - - I har vel alle set hverandre siden Skolens Afslutning; men jeg har jo ingen af Jer set eller talt med siden den 31 Juli. - - Naar Gudrun skrev til mig, at der skulle være Møde paa Skolen, ønskede jeg "Gid du kunde komme med"; men ak, man kan jo desværre ikke i Virkeligheden som i Tankerne flyve over Østersøen, kunde man det, kan i være sikker paa at jeg kom tit. - Jeg har ogsaa tænkt paa at det maatte være dejligt at see Ekkodalen, med alle de prægtige Klipper, i Efteraarsdragt, Billedet af den i Sommerdragt kan jeg aldrig glemme; Nej, thi Minderne er jo vor dyreste skat, som Drømme de lyse selv i sorteste Nat.
Jeg skal vel fortælle Jer lidt om hvordan jeg lever. Jeg har det naturligvis udmærket godt her hjemme hos min Moer. I disse to Maaneder har jeg lært at stryge Kravetøj, og nu til November skal jeg lære at sye; jeg skal rejse med Toget hver Dag men det er heldigvis kun en Miel. - - - I Slutningen af August Maaned var jeg til en Koncert i Skamstrup (en By som ligger en halv Miel herfra), Kongelig Kapelmusikus Julius Borup med Fru spillede, og Kongelig Operasanger Herold sang, - det var dejligt at høre - særlig Kæmpevisen om Agnete og Havmanden. -- Vi har som de fleste af Jer vistnok ved, en udmærket Højskole ikke saa meget langt herfra, omtrent 2 Miel, som hedder Vallekilde, jeg ville ønske at I kunne komme til at kende den Højskole som i over en Menneskealder har paavirket saa stor en Del af Danmarks Ungdom i sund kristelig og folkelig Retning. - - Jeg var der til Efteraarsmødet. I ved ikke hvor glad jeg blev da Povl Hansen*) iblandt Talerne nævnte Forstander Jensen fra Ekkodalen, det var knap nok at jeg kunne sidde stille paa Bænken saa glad blev jeg. - Jensen holdt et dejligt Foredrag om Stemninger. Det var et stort Møde, og det varede i tre Dage; jeg fik Lov at blive i to Dage, og var naturligvis glad derved, men det bedste var dog at Jensen var der. Jeg vilde saa gerne at Jensen skulle besøge os, men det blev ikke denne gang.
Hvis nogle af Jer kommer til Sjælland skal I være rigtig velkommen her i Mørkøv. Lev nu vel alle sammen og modtag mange mange venlige Hilsener fra Jeres        Dagny Larsen.

Modtaget den 17 - afsendt den 20-10



[ *) Poul Hansen var Vallekilde Højskoles daværende forstander; nr. 2 i rækken og svigersøn af den første, Ernst Trier.]

[En lidt nærmere efterforskning omkring Dagny Larsens herkomst viser, at hun havde lidt af et skæbnefællesskab med veninden Gudrun Lie, idet de begge som børn havde mistet en af forældrene.
Dagny blev født i Svinninge sogn den 14/11 1880, datter af mejerist Niels Larsen og Kirstine Margrethe Larsen. I de følgende år kom der endnu en datter og to yngre brødre til. Men i begyndelsen af 1885 skete der det, at den ældste af drengene, Ejnar Larsen, dør tre år gammel. Og en måned senere, den 9/3 dør faren også, kun 35 år. Begge blev begravet på Korskirkens kirkegård ved Vallekilde Højskole, oprettet 1882 og tilhørende valgmenigheden i Vallekilde.
Året efter dødsfaldene, 1886, bryder enken og de tre børn op og flytter til Mørkøv Stationsby, hvor hun ved folketællingen 1890 nævnes som bager. Senere er der så føjet et konditori til bageriet, og i 1901 havde hun to unge bagersvende ansat.
Forbindelsen til Vallekilde viser sig også i Gudrun Lies brev. S.Aa.M.]


SAMs højskolehistoriske Arkiv