Elevbillede sommeren 1899.
- se omtale og detailbilleder nedenfor -

Sommerholdet på Bornholms Højskole 1899

Som det nævnes andetsteds var der denne sommer 21 piger på det traditionelle højskolekursus for unge piger. På det såkaldt "udvidede kursus" var der yderligere 13 elever, 6 piger og 7 mænd. Det sidste er forklaringen på den række mænd, der står øverst til venstre.
Pigerne i vandrebogskredsen præsenteres med billede og en kort omtale i forbindelse med gengivelsen af deres første brev. De andre personer på billedet, som vi kender identiteten af, omtales kort her nedenfor.
Forstander på skolen siden dens oprettelse i 1893 var Niels Peter Jensen, næsten altid nævnt som N. P. Jensen, som ses her til højre. Hans kone var Sara Marie Charlotte Lea Jensen, født Wulff, som ses ved siden af. Hun var af jødisk familie, hvilket hendes navn bærer præg af.
De havde 5 børn, hvoraf de fire er med på billedet, Alfred Jensen, som medvirkede ved undervisningen på det udvidede kursus, Bodil Jensen, som på dette hold havde bestridt undervisningen i sundhedslære, Hans Peter Jensen, som figurer som elev på det udvidede kursus, og endelig Vilmer Jensen, som var omkring 13 år gammel. Den ældste datter, Valborg er af en eller anden grund ikke med på billedet, selv om hun vistnok fungerede som kokkepige.
Som det ses af detailbillederne, står de to ældste af N. P. Jensens sønner, Hans Peter og Alfred, blandt mændene øverst til venstre. De blev begge lærere, Alfred Jensen på Nexø Realskole og Hans Peter Jensen på Smørenge Skole. Af de andre kender vi kun én, Hans Georg Hansen. Han brugte - som i øvrigt flere andre - det udvidede kursus som forberedelse til en læreruddannelse. Han blev gift med en af pigerne på holdet, Ingeborg Møller, og efter nogle år som lærer på Sjælland, kom de til Pedersker, hvor han var lærer ved hovedskolen i mange år.
Af de andre personer kender vi endvidere Niels Køie, søn af lærer Valdemar Køie, Smørenge Skole. Han var ret nyuddannet lærer og var ansat på højskolen på vistnok tre hold. Han blev senere i mange år lærer i Frederikshavn.
To af de andre mænd optræder hver for sig også på et andet elevbillede. Det er ham, der står længst til venstre, og ham, der står lige foran N. P. Jensen. De har formentlig også været lærere, men vi kan ikke sætte navne på dem.
Den kendte arkitekt, Mathias Bidstrups to døtre, Thorgunna og Marie Bidstrup, var begge i længere tid elever på skolen. Marie Bidstrup står lige foran Niels Køie, og søsteren foran hende igen til venstre. Marie Bidstrup ser ud til at være den eneste af elevpigerne, der ikke fra begyndelsen var med i vandrebogen. Men lysten har for nogle flere åbenbart været begrænset, for der blev hurtigt noget frafald.



Tilbage til forsiden


Forstander N. P. Jensen




Alfred Jensen



Hans Peter Jensen


Niels Køie
Niels Køie



Fru Sara Marie Charlotte
Lea Jensen f. Wulff


Bodil Jensen
Bodil Jensen



Vilmer Jensen


Hans Georg Hansen
Hans Georg Hansen