Peder R. Jelsbak

Foredrag af Jens Nørregaard
på Testrup Højskole 1900-01


Den 7' november 1900.

Om ernæring

Hvad er det at leve? Det kan siges med disse ord: tilførsel, omdannelse, bortskaffelse. Når døden er indtrådt, vil det ikke sige, at det er borte. I løbet af 7 år er intet tilbage af vort legeme! Alt er fornyet! Et lig kan gemmes i århundreder, men alt liv er i omdannelse. Nu lidt om ernæring! Den begynder med, at vi får noget ind i munden, det bliver tygget, derefter går det ned, og vi råder ikke mere for det. Det bliver blandet i munden med spyt, det bliver grundigt besørget i maven, vi kan kun hjælpe lidt til ved at holde os lidt rolige. Pepsin bliver af mavesækken blandet ind i føden, og føden bliver æltet lidt galde imellem dråbevis. Hvorfor kan den ikke undværes? Om blindtarmen ved man ikke bestemt, hvad gavn, den gør? Den har måske nok gjort gavn, men nu gør den vist ingen gavn! Ligeså med galden. Hvad gavn gør den? Men nu ved man det! Føden skal passere gennem tarmene. Disse er beklædt med små fine sugerør, når ingen galde, går megen føde forbi; men galden gør føden mere flydende, så føden bedre kan opsuges. Det ufordøjede bortskaffes. Det af tarmene opsugede bliver dråbevis presset ind i blodårerne. Denne væske ser gullig ud, men er fuld af lille bitte små legemer, blodkorn, hvide og røde millioner, de indeholder jern, de kunne trukne på en snor, nå 11/2 gang om Jorden. Det stof, vi skal have hver dag, er forskellig; får vi f. eks ikke jern nok, må vi have det ad anden vej, i blod, i kød, i øl. Blodet i vore årer fører rundt - i hvert minut går der 10 - 11 - 12 pund, det drives rundt af hjertet, hjertet udvides af sig selv, udvider og trækker sig sammen. Hjertet er en muskel; det er drivkraften. Hvad skal nu det betyde? Jo, alt blodet skal til lungerne, disse er næsten som vindrue.klaser, fulde af blærer med let gennemtrængelige vægge. Mellemgulvet hæver og sænker sig, så går luften i berøring med blodet, det bliver "iltet"; så bliver blodet lyserødt; ved udånding udstødes kulstof. Derefter bliver blodet ført rundt til alle dele af legemet, og nye celler dannes. På hvert sted bliver der sat noget af og ført noget bort, og det, der sker, er at føden bliver omsat. Det kan vi let tænke. Men vanskeligere er det at tænke sig dette med tænderne, benene, får de ikke stadig nyt stof, bliver de syge. Vi kan stadig se det med vore negle og vort hår. Ved denne omdannelse frembringes varme: 37o er det normale, 42 er døden! 37o skal vi have. Fryser vi, spiser vi mere, ellers må vi have mere varme, der må også god luft til, der må ikke mangle ilt. Der skal også være god plads for lungerne, lever og de andre redskaber.

------------------------

Til toppen af højre spalte
Var De nu piger, skulde I få en ordentlig prædiken, det får de hvert år, en rigtig prædiken, så det kan forslå noget. Virkningen af korsettet er gerne, at de bliver skæve, musklerne bliver ikke rigtig brugte, så når pigerne bliver ældre, synker de ned og bliver skæve, maden bliver ikke fordøjet o.s.v., leveren bliver klemt, lungerne bliver klemt; derfor: sig til eders kærester, hvis I har dem kære: "læg korsettet".
Det er ernæringens gang, stadig fornyelse. Liv er egentlig: stadig fornyelse.. Jeg sagde det ikke i går: fantasien kan også blive syg, det kan vise sig tydeligt, når de stadig vil have nyt, når der fortælles æventyr. Nej, det sunde er, når de vil høre det samme på samme måde. Men lige så snart, de kræver nyt, er fantasien ved at blive syg. Goldschmidt opfordrede en mand, han mente havde fået for megen følelse, til at læse rejsebeskrivelse. Mavekatar er en modesygdom, mavekatar er en sygelig tilstand i slimhinderne, spisningen må begrænset. De må leve af mælk, hvedebrød. Hvorfor er det nu så meget i vore dage? Jeg tror, at den føde, vi har fået, har været for skrap, søde eller sure sager. Derfor må jeg nu stadig passe på, ikke spise ret meget flæsk, klipfisk o.s.v. Unge mennesker kan let kureres. Lungerne kan få tuberkulose. Det er, når en sådan blære bliver til en lille vorte, og det går videre og ødelægger alle luftblærer. Man dør så næsten af kvælning, lungerne bliver eneste ar og slim. Det kan sætte sig i hjernen og andre steder. Jeg kender en ung mand, som blev kureret, da den halve lunge var ødelagt.
Til sanatoriet ved Vejle blev Hasselbalch´s hustru sendt, hun manglede 30 pund. Nu den 1' des. bliver hun udskrevet som fuldstændig helbredet; som en jomfru på 17 år! er det ikke morsomt? Det kan ikke blot (godt?)være noget med at rejse til syden. Sygdommen skal bekæmpes i maven med kød, mælk, for at de ny celler kan dannes. (efter en engelsk læge). Der er flere andre sygdomme, f. eks. vand i lungerne, men tuberkulosen er den værste. Leversygdomme, gulsot - igennem nyrerne. Disse har en gerning at udskille urinen, ligeså med de faste dele. Går urinen over i blodet, er der værre end galden. Den ene nyre må til tider tages væk. Hele denne virksomhed er der stadig opsigt med. Der er alle disse nervetråde, som kommer fra hjernen - - - - - -

(Her afbrudt af en kammerats pludselige ildebefindende)
(Det var min fætter og slof, jeg måtte hjælpe ham op i seng.)SAMs højskolehistoriske Arkiv