Østermarie Folkehøjskole

Elevholdet sommeren 1882


Karen Jensen har ikke alene efterladt sin dagbog og brevene, men også en poesibog fra højskoletiden. I denne har i alt 31 personer skrevet, heraf 24 elever. Derved kender vi navnene på elevholdet den sommer og til dels deres adresser samt nogle fødselsdatoer.
Nedenfor bringes i et skema en liste over navnene og adresserne, som de findes i poesibogen, og til højre herfor supplerende oplysninger i det omfang, de har kunnet opspores. Neden for skemaet er der nogle yderligere oplysninger om poesibogen og efterforskningen af navnene.

Navn og adresseangivelse
i poesibogen

Fulde navn, alder i 1882, hjemsted
samt andre supplerende oplysninger

Karen Jensen, Siersløv

Karen Elisabeth Jensen, født 10. maj 1862, og som beskrevet i dagbogen fyldte hun således 20 år i begyndelsen af opholdet. Hun var fra et mindre landbrug i landsbyen Sigerslev i St. Hedinge landsogn på Stevns. Forældrene hed Henrik Jensen og Ane, f. Iversen. Hun var den ældste af fem søskende.
Om hendes videre liv kan der læses i indledningen til hendes dagbog og breve fra højskoletiden.

Laura Kirstine Lund, Lindet, Østermarie, Bornholm

Laura Kirstine Lund. Hun var omk. 22 år i 1882 og stammede fra 26. slg. Bækkegård. I 1880 boede hun sammen med en broder hos en enke. Hun angives da at være sypige, og broderen, Hans Antonius Lund, var skrædder.

Thora Ipsen, Nørrefarimagsgade No. 6,
3die Sal, København

Thora Ipsen. Hendes identitet kan ikke fastslås med sikkerhed. En vis sandsynlighed taler for, at hun var en yngre søster til Edvardine Ipsen, som omtales nedenfor. De to og en tredie søster, Anna Ipsen, skulle i perioder have opholdt sig på Bornholm indtil 1892. De var fra København, men eftersom efternavnet er stavet med p, havde de sandsynligvis bornholmske aner.
Adressen i København var dog ikke Thora Ipsens hjemmeadresse, men må have været hendes kommende tjenesteplads. Senere er hun så vendt tilbage til Bornholm, idet det af et af Karen Jensens breve fremgår, at hun i 1886 var barnepige hos Johan Bøgeskovs på Gadebygård.
Kilde: Jørgen Ugilt Jensen: Ludvig Bøgeskov i Præstegård, hvor Edvardine Ipsen er omtalt på side 25-28.

Sidse Marie Nielsen, Karlshøj, Gjevnø, Storehedinge

Sidse Marie Nielsen. Hun boede i 1880 hos forældrene og angives da at være 32 år. Hun var således omk. 34 år under opholdet. Landsbyen Gjevnø ligger i Lyderslev sogn på det sydlige Stevns. Faderen angives i 1880 at være sognefoged og i sine yngre år var han også sogneforstander.
En yngre bror, Poul Nielsen - 28 år i 1882 -, var med den gruppe fra Stevns, hvis besøg beskrives af Karen Jensen i dagbogen. Han havde været elev på Brøderup, Askov og Vallekilde højskoler og var allerede på det tidspunkt en fremtrædende skikkelse i den grundtvigske bevægelse på hjemegnen. Senere betegnes han som hovedmanden bag oprettelsen af Stevns Højskole i 1894.

Laura Kås,
Gadeby, Bodilsker

Laura Christine Kaas, født 20/9 1863 på Ravnsgård i Åker, men senere var familien flyttet til en udbyggerejendom fra Væggeløsegård i Bodilsker. Hun blev gift med husmand Rasmus Peter Vibe fra Ibsker og bosat i Østre Vang i Aakirkeby. Senere boede de i Saxesgade i selve byen, hvor han døde i 1928. Hun døde formentlig under et besøg i Østerlars den 5/6 1931, 67 år.
Kilde: bornholmere.dk

Katrine Hansen, Munkegård, Klemensker, Bornholm

Katrine Kirstine Hansen. Hun var født 24. januar 1861 og var således 21 år under opholdet. Hun blev 12 år senere gift med Hans Christian Holm fra Østermarie, og de overtog hendes fødegård, Munkegård ved Årsballe i Klemensker.

Margrethe Jensen,
19. Slgg. Klint, Vestermarie

Hun er sandsynligvis identisk med Karen Margrethe Nielsine Jensen fra 19 slg. gr. i Vestermarie, født 19/10 1860. Hun blev 1891 gift med avlsbruger Jørgen Peter Kofoed, født 4/9 1865, Tejn i Olsker sogn. I 1911 flyttede de til ejendommen Aldershvile i Klemensker. Efter at have lagt op bosatte de sig i Nyker stationsby, hvor hun døde 30/1 1939, 78 år.
Kilde: bornholmere.dk

Hansine Knudsen,
Aakirkeby, Bornholm

Hansigne Anine Marie Knudsen, født 9/4 1849, datter af daglejer Hans Peter Knudsen og Anna Marie Knudsen. I 1880 angives hun at sy skræddersyning. Hun forblev ugift og angives fortsat at være sypige. Hun døde 31/12 1926, 77 år.
Kilde: bornholmere.dk

Kristine Hansen,
ved kirken, Østerlarsker

Kristine Hansen. [Det har ikke været muligt at identificere hende nærmere].

Petrine Pedersen, Østerbrønderslev Bageri, pr.Vesterbrønderslev, Vensyssel i Jylland

Petrine Pedersen. Det fremgår, at hun delte værelse med Karen og hendes to veninder fra Stevns. Hun er formentlig identisk med Jensine Petrine Pedersen, som i 1880 var tjenestepige på en gård i Øster Brønderslev. Hun var omkring 24 år i 1882.

Thora Moberg,
Hollændergård, Olsker

Thora Juliane Moberg. Hun var omk. 18 år under opholdet. Hun var født og opvokset i Rønne. Faderen var en svensk indvandrer, Johan Olaf Moberg fra Karlshamn, og moderen Christine Moberg, var fra Rønne. I 1880 angives faderen at være enkemand.
Gården i Olsker er St. Hollændergård, og på denne gård boede Martha Margrethe Olsen, født Larsen, fra Strangegård i Klemensker. Hun havde i 1870 været elev på Vallekilde Højskole, i 1880 blevet gift med Ludvig Peter Olsen og bosat på denne gård.
Hun var en ældre søster til den næste her på listen, Julie Larsen. Der er næppe tvivl om, at det er hende, der har skaffet Thora Moberg en tjenesteplads hos søsteren. Ifølge en stamtavle fik ægteparret på St. Hollændergård i september samme år deres første barn.
En mandlig elev på vinterholdet 1883-84, Mads Kjeldsen, fik også efter opholdet tjenesteplads på St. Hollændergård, og han har i en mindebog fortalt, at Thora Moberg havde været lærerinde på skolen, og at hun skulle komme igen sommeren efter. Det er formentlig som lærerinde i håndarbejde og gymnastik, hun har medvirket. Vinteren 1883-84 havde de en lærer, Andreas Kristensen, som underviste i naturlære, tegning, stil, dansk, regning og jordbeskrivelse (geografi). Mads Kjeldsen fortæller videre, at Andreas Kristensen og Thora blev forlovet sidst i februar samme vinter.
De blev senere gift og blev først bosat i det nordlige Jylland, hvor han stammede fra, men snart efter fik han lærerembede i Hornsherred på Sjælland, hvor de fik deres blivende sted. (En efterkommer, Birthe Moberg Kristensen, har meddelt mig de sidste detaljer. SAM)

Julie Larsen,
Strangegård, Klemensker

Rebekka Juliane Larsen, født 31/12 1857 og således 24 år under opholdet. Hun havde 5 år tidligere, i sommeren 1877, været elev på Vallekilde Højskole. Hun blev året efter gift med Jørgen Peter Hansen fra Gallingegård, Vestermarie, født 11/11 1858 og elev på højskolen vinteren 1879-80 (se listen over dette hold). Deres bryllup var i øvrigt dobbeltbryllup, idet hendes yngre søster, Laura Larsen, samtidig blev gift med August Kristensen, søn af sognepræsten i Rønne, F. V. Christensen. Brylluppet fandt i øvrigt sted i Østermarie, idet begge søstre ser ud til at have været tjenestepiger vinteren før.
Julie og Jørgen Peter Hansen blev først bosat på en landejendom i Hasle, men flyttede senere til Ahlegård i Vestermarie, nabogård til hans hjem. Af deres 6 børn blev 4 sønner og en datter senere elever på højskolen ved Ekkodalen.
Kilder: Koef-sl. II, side 52, Jochum., side 76-77. Elevliste fra Vallekilde Højskole.

Hansine Funk,
Pilegård, Pedersker

Hansine Marie Funch. Hun var den ældste af syv søskende og 23 år i 1882. Vi ved, at to af flokken var elever i Østermarie, og to andre var elever på højskolen ved Ekkodalen. I næste generation var fire søskende fra gården elever på Bornholms Højskole samt flere fætre og kusiner. Også nogle fra tredje generation har været elever.
Hansine Funch blev senere gift med Georg Henriksen og bosat på husmandsstedet Lykkebo i Myreby, Vestermarie. Deres søn, Olaf Henriksen, blev senere elev på Bornholms Højskole.

Karoline Hansen,
Slamre ved Neksø

Caroline Agnethe Hansen. Hun var født 1/5 1866 og var således fyldt 16 år lige før opholdet. Hun var fra 18. slg. Vestre Slamregård i Bodilsker, og det var dertil hun sammen med Karen og Margrethe vandrede i pinsen som skildret i dagbogen. Karolines søster, Vilhelmine, som de besøgte, var gift med Thor Kofoed og bosat på Skovgård i den vestlige del af samme sogn.
Gården hørte til de ret store (11 td. hartkorn), og Carolines far, Hans Christian Hansen, var sandemand. Året efter hende højskoleophold flyttede familien til den langt mindre 20. slg. "Slamrehus", og en ældre bror overtog gården. Faren var da 63 år.
Caroline blev i 1891 gift med Jens Kristian Hansen fra 32. slg. Stensebygård i samme sogn, og bosat på Vornedegård i nabosognet Ibsker. Efter at begge forældre var døde, faren i 1898, overtog de hendes tidligere hjem "Slamrahus". De fik i tidens løb otte børn, seks sønner og to døtre. To af sønnerne blev elever på Bornholms Højskole og én på Ryslinge Højskole. Christian Hansen - elev 1913-14 - overtog sin far fødegård, Stensebygård; Jens Jochum Hansen - elev på Ryslinge højskole 1916-17 - overtog Slamrehus, og den yngste, Aage Hansen - elev 1925-26 - havde i mange år Sandemandsgård i Knudsker.
Kilder: Jochum, side 34, 38 og 46; ejendomsregister; bornholmere.dk.

Andrine Kjöller, Hasle

Andrine Marie Caroline Kjøller, født 9/1 1861 i Olsker. Hun var datter af Anders Larsen Kjøller, som havde overtaget sin fødegård, Bjergegård, men det gik åbenbart ikke, for efter få år flyttede de til Hasle, hvor han ernærede sig som fisker. Moderen, Jensine Petrea Funch stammede fra St. Myregård i Olsker og var søster til Anine Marie Funch, som omtales nedenfor.
Andrine Kjøller blev 7/4 1885 gift med skibsfører Carl Johan Larsen, født 19/8 1854 i Hasle. De blev senere bosat i Rønne. Han omkom imidlertid på søen 7/3 1906, 51 år. Hun døde 12/11 1911 i Rønne, 50 år.
Kilde: bornholmere.dk; KB Rønne og Hasle.

Gine Madsen,
adr. høker Jakob Madsen, Pedersker, Borenholm

Gine Marie Madsen. Hun var 19 år under opholdet. Hun var den ældste af fem søskende, datter af en høker, dvs. en købmand i Pedersker Sømark. I 1890 var hun gift med en sømand og fisker, Mathias Madsen fra nabolaget i Sømarken, og som var hendes fætter. I 1901 angives han at være agerbruger, og de havde da fire børn, en søn og tre døtre. I 1902 flyttede de til Lille Loftsgård nær ved Peders Kirke, som de drev i mange år. Alle fire børn blev elever på Bornholms Højskole.

Marie Anine Funk,
Silkegade 1032 b, Rønne

Marie Anine Funch. født 11/1 1852. Hun var 30 år i 1882. Hun boede i Rønne sammen med sin mor, enke og capitalist, Marie Sofie Funch, f. Marker. Husnummeret i Silkegade er matrikelnummeret, som brugtes som adresse dengang. De stammede ellers fra St. Myregård i Olsker, som en broder, Didrik Funch, havde overtaget. Hun var således moster til ovenfor omtalte Andrine Kjøller.
En bemærkning i et af Karen Jensens breve tyder på, at hun sammen med Andrine Kjøller under opholdet boede privat hos Hjorth, Hjortegård. Konen på denne gård, Cathrine Marie Hjorth, f. Funch, var nemlig en 21 år ældre søster og Andrine var ligeledes hendes niece.

Anna Andersen, Aspesgårdsgrund i Åker

Anna Andrea Andersen, født 20/9 1859 på 23. vdg. Fårebygård i Aaker, yngste datter af Peder Andersen i hans 2. ægteskab med Julie Caroline, f. Olsen. Da hun var fire år gammel døde faderen i 1863. Det ser ud til, at moderen har ført gården videre i nogle få år, men derefter slog sig igennem på to husmandssteder, først en Østre Engegårds parcel i det allerøstligste Vestermarie, og nogle år senere på en Aspesgårds parcel i Aaker, som lå langt nærmere Aakirkeby. Ved FT 1880 ses det, at hun havde sine to yngste døtre, Anna og Laura, til hjælp, og det var så derfra, at Anna Andrea to år senere blev elev på højskolen.
De var syv søskende i alt, tre brødre og fire søstre. To ældre brødre blev elever på Vallekilde Højskole, og en yngre bror, Otto Peter Andersen, var elev i Østermarie 1879-80.
Året efter datterens ophold, 1883, lagde moderen op som 55 årig og flyttede til Rønne.
Ved FT 1890 var Anna Andrea husjomfru på Lille Myregård i Knudsker, hvor ejeren nogle år før var blevet enkemand. Et par år efter blev han gift med en anden husjomfru. Ved FT 1901 var Anna Andrea bosat sammen med moderen i Rønne efter i nogen tid at have været i Aarhus. Hun forblev ugift og ernærede sig i Rønne som syerske. Moderen døde i 1909 som 80 årig. Hun selv døde 2/9 1915, 55 år.
Kilder: bornholmere.dk; Kures gårdfort,; diverse KB, FT og ejendomsregistre.

Marta Hansen,
Langensgård, Bodilsker

Martha Katrine Hansen, født 25/2 1865. Med hensyn til adressen er der muligvis tale om en afskrivningsfejl, for der er ingen Langensgård i Bodilsker. Hun var derimod fra en af gårdene i Langedeby, 6. vdg. Tidligere havde familien boet på Skovgård, idet faderen, Ole Peter Hansen, havde giftet sig med konen dér, Margrethe Catrine, f. Jørgensdatter, som var blevet enke. Hun havde en søn af første ægteskab, Thor Kofoed, som i 1879 overtog gården, hvorefter resten af familien med fem børn i konens nye ægteskab flyttede til Ole Peter Hansens fødegård i Langedeby.
Martha Hansen blev gift med dyrlæge Jacob Albrecktsen, København. Hun døde som enke 13/8 1925 på Statshospitalet i Oringe.
Kilde: bornholmere.dk

Oliva Jespersen, Vallensgårdsgrund i Åker

Oliva Elisabeth Jespersen. Hun var 28 år i 1882 og datter af en vejmand, som boede i et hus tilhørende Vallensgård. Hun blev senere tjenestepige hos Bøgeskovs på Gadebygård, i øvrigt sammen med Karen Jensen, som nævner hende i et af brevene. Om hende kan der læses mere andetsteds på denne hjemmeside, "Damen i Hytten" under artikler fra Bornholms Højskoles årsskrifter.

Anna Andersen,
adrs. til forpakter Anton Andersen, Benediksminde, Laurup, Gørding St. Jylland

Denne Anna Andersen viste sig at være indentisk med ovenfor omtalte Anna Andrea Andersen fra 23. vdg. Fårebygård, Aaker.
Den nævnte forpagter, Anton Andersen, var hendes bror, som havde været elev på Vallekilde Højskole. Han var samme sommer blevet gift, og søsteren var åbenbart blevet tilkaldt til støtte for deres etablering.
Ellers henvises til ovenstående omtale.

Thea Andrea Jensen, Mejlbygård, Lintrupsogn, Sønderjylland

Thea Andrea Jensen. Hun var datter af en møller i Klemensker og omk. 25 år under opholdet. I 1880 var hun tjenestepige på Kofoedgård i Østermarie.
Også i dette tilfælde må der være tale om en tjenesteplads. På gården i Sønderjylland boede nemlig en anden søster til ovenfor omtalte Julie Larsen, Katrine Johanne Larsen, som var blevet gift Kjems og flyttet dertil. Hun havde også ligesom søstrene - og to brødre - været elev på Vallekilde Højskole, i 1874, og i 1880 blevet gift med Ivar Thomsen Kjems og bosat på den nævnte gård i Sønderjylland. Det er nærliggende at antage, at Julie Larsen også i dette tilfælde har formidlet forbindelsen - at hun har sørget for at søsteren fik en tjenestepige hjemme fra Bornholm.

Andrea Andersen,
Lykkegård, Østerlarsker

Andrea Margrethe Andersen. Hun var født 3. September 1860, og var således 21 år i sommeren 1882. I poesibogen takker hun Karen for alle de gange hun havde haft Thor. Vi må derfor gå ud fra, at hun var en af dem, der ikke var elev, men derimod barnepige hos Johan og Karoline Bøgeskov, hvis førstefødte hed Thor. Han var på det tidspunkt kun godt et halvt år gammel.
Andrea Andersen blev 1890 gift med uldtøjshandler Ivar Chr. S. Kjærgaard fra Herning. De var først bosat på ejendommen Myrelængen i Østerlars, men senere blev de købmandsfolk i Nexø. Det blev med tiden til den kendte manufakturhandel I.S.Kjærgård.

Hansine Tranberg,
Hullegård, Nyker

Hansine Jørgine Kathrine Tranberg, født 18/3 1860 i Vestermarie, datter af Hans Jørgen Tranberg og Karen Margrethe, f. Lund, men familien var senere flyttet til 3. vdg. Lille Hullegård i Nyker. En broder til hende, Peter Christian Tranberg, var elev vinteren efter.
Hun blev gift med avlsbruger Jens Peter Jensen, født 9/11 1868 og bosat på en Lillegårds parcel. Senere boede de i stationsbyen, hvor han blev træskomager og ringer. Hun døde 22/5 1929, 69 år.
Kilder: bornholmere.dk; diverse fra KB og FT.

Margrethe Pedersen,
adr. gårejer O Pedersen,
Råby, Storehedinge

Ane Margrethe Pedersen. Hun var 26 år i 1882 og datter af Karen og Peder Jørgensen, gårdejer i Råby, Holtug sogn på Stevns. I 1880 nævnes faderen som enkemand, og den ældste søn, Ole Pedersen, har formentlig snart efter overtaget gården.
I 1890 boede hun fortsat i samme sogn, var blevet gift med en arbejdsmand, Ole Jørgensen, og havde to børn.

Bolette M

Bolette Cecilie Munch, født 1861 og altså omk. 21 år i 1882. Hun var den yngste af 13 børn, "hvoraf de 4 ere forudgangne", som det hedder på forældrenes gravminde. De var fra Rågeskovsgård i Ibsker, som en ældre broder drev efter faderens død. Hertil har Bolette så "hentet" den ene af de stevnske piger, Margrethe Nielsen, som tjenestepige efter opholdet på højskolen. (Se nedenfor).
Ved FT 1890 angives Bolette Munch at være husbestyrerinde hos en lidt ældre broder på en landejendom i det sydlige Aaker. Senere blev hun gift med Theodor Albinus Jensen, født omkr. 1865 i Østermarie, og de blev bosat i samme sogn. Han var søn af en karetmager og blev selv karetmager, og han overtog formentlig faderens virksomhed. De fik fire sønner, om hvem det er blevet sagt, at de alle blev dygtige håndværkere. Den yngste var Ejnar Jensen, som på et tidspunkt overtog Bornholms Mejerimskinforretnning i Rønne. Hans virksomhed udviklede sig efterhånden til firmaet "Jensen".

Mathea Hansen,
adr. Hans Jakobsen, Pedersker

Mathea Julie Hansen. Hun var 27 år i 1882. Hans Jakobsen var hendes far, og hun har således fået sit efternavn efter hans fornavn. De boede i et hus på Borregårds grund i Pedersker og havde slået sig på håndværk. Faderen nævnes som træskomager, Mathea som vævepige og en søster som sypige.

Edvardine Ipsen,
Klemensker Friskole

Edvardine Marie Ferdianda Ipsen. Hun var omk. 24 år i 1882, og var fra København, men havde formentlig bornholmske aner. Hun nævnes at have været elev på højskolen i 1880, og så igen i 1882. I 1890 nævnes hun som lærerinde i Klemensker, så hun har formentlig været lærerinde på friskolen helt siden opholdet på højskolen. Det hun har skrevet i poesibogen peger også i retning af, at hun havde en videre uddannelse bag sig, og på højskolen har hun derfor muligvis også fungeret som lærerinde.
I 1892 rejste hun til Jylland og blev friskolelærerinde i Serritslev i Vendsyssel, privatlærerinde hos præsten August Kristensen i Vrejlev og Tårs, og fulgte med, da denne flyttede til Øster Tørslev lidt nord for Randers, hvor hun også blev friskolelærerinde.
Kilde: Jørgen Ugilt Jensen: Ludvig Bøgeskov i Præstegård, side 25-28.

Margrete, Rågeskovsgård, Ibsker, over Neksø, Bornholm

Ane Margrete Nielsen. Hun kalder sig i poesibogen "Din egen Stevnske Margrete", så der er ingen tvivl om, at hun var en af de tre veninder fra Stevns, der fulgtes ad på højskole.
Hun var omk. 20 år under opholdet og var datter af hjulmand Christian Nielsen i Sigerslev. I 1880 var moderen, Kirsten Nielsdatter, død og hun nævnes som husbestyrerinde for faderen.
Efter højskoleopholdet har hun så taget en tjenesteplads i en af kammeraterne, Bolette Munchs, hjem, Rågeskovsgård i Ibsker. (Se ovenfor). Hun blev i øvrigt på Bornholm. Karen Jensen nævner i et par af brevene fra Gadebygård at have besøgt hende i Bodilsker . Hun figurerer som lærerinde i dette sogn i 1890, og det var hun fortsat i 1921.

Johanne Marie Nielsen,
Plantør Larsen, Klemensker Plantage, Bornholm

Johanne Marie Nielsen. Hun var omk. 19 år under opholdet.
Hun beder Karen hilse "hjemme på vort kære Stevns", så der er heller ingen tvivl om, at hun var en af de tre veninder.
Dagmar Nielsen omtaler Johanne Marie og ovennævnte Margrete som søstre. Men det stemmer ikke overens med folketællingslisterne. Margrete havde godt nok en søster ved navn Johanne, men hun var kun 11 år i 1882. De ser derimod ud til at have været kusiner, idet Margretes mor og Johannes far formentlig var søskende.
Johanne kom sandsynligvis fra en gård og nævnes også som kusine til Karen Jensen, idet hendes mor og Karen far ser ud til at have været søskende.
Ligesom Margrete har hun taget en tjenesteplads på Bornholm efter højskoleopholdet. I hendes tilfælde var det hos Planteur Lars Larsen og hans kone og deres tre børn. Forældrene var begge fra Sjælland, men børnene var født på Bornholm.


Supplerende oplysninger:
Vedrørende eleverne fra Stevns kan der yderligere oplyses følgende: En ældre broder til Margrethe Nielsen, Niels Hansen Nielsen, var i vinteren 1879-80 elev på højskolen i Østermarie. Fire år efter tog han på Vallekilde Højskole 1884-85, hvor han skrev en dagbog, som i 1968 blev udgivet af Roar Skovmand, EN HØJSKOLEVINTER.
Foruden Niels Nielsen var der på samme hold endnu en elev fra Sigerslev ved navn Niels Peter Christiansen. Han er formodentlig identisk med en af samme navn, der tre år senere i vinteren 1882-83 tog endnu et ophold på højskolen. På dette hold var han sammen med to andre stevnsboere, Jens Peter Jensen, som også var fra Sigerslev og var fætter til Karen Jensen, og Jørgen Petersen, som angives at være fra Store Hedinge.
Man må således konstatere, at der i denne periode har været en livlig forbindelse mellem Stevns og Bornholm, når det gælder højskolebevægelsen.
------------------------------------
Foruden Karen Jensens poesibog findes også hendes senere mand, Kristian Rasmussens, poesi- eller mindebog fra den følgende vinter 1882-83 bevaret i familiens eje.
Ebbe Gert Rasmussen har gjort disse to poesibøger til genstand for en grundig historisk og statistisk behandling i en artikel i Bornholmske Samlinger 2. række, bind 12 fra 1978, altså året efter udgivelsen af dagbogen og brevene.
Siden da er der sket meget, der har gjort lokal- og slægtshistorie lettere. Især dette, at folketællingslisterne i vidt omfang er blevet tilgængelige på internettet, og efterhånden er kirkebøgerne og andre kilder på samme måde blevet tilgængelige.
Derved er det også blevet muligt at identificere Karen Jensens elevkammerater noget nøjere og derved tegne et billede af flokken, som netop forekommer at kalde på særlig interesse på grund af skildringerne i dagbogen og brevene. Poesibøgernes fulde tekst er gengivet i slutningen af Ebbe Gert Rasmussens artikel, og det er dem, der ligger til grund for dette arbejde.
I sit første brev til forældrene fortæller Karen Jensen, at de er 25 elever. I poesibogen er der foruden Karens eget navn som nævnt ovenfor 31 navne. Af dem er de 2 brødrene Bøgeskovs koner, Karoline og Birgitte. Det vil sige, at der er 5 piger, der ikke var elever, men havde en anden funktion, f. eks. tjenestepiger i køkkenet. Teksterne i poesibogen giver os kun i ét tilfælde mulighed for at udpege en af disse, nemlig Andrea Andersen, der må have været barnepige hos Johan Bøgeskovs.
Selv om det kunne være interessant nok at vide hvem der var hvem, forekommer det dog i denne sammenhæng uden betydning. De fleste af dem kunne være både det ene og det andet, og flere af tjenestepigerne havde muligvis været elever før eller blev det senere.

Kilderne til identifikationen er først og fremmest folketællingslisterne, specielt fra 1880, men også fra enkelte andre tællinger.
Desuden følgende værker:
Stamtavle over Familierne Jochumsen og Schou m. fl.
Privat stamtavle over familien Jensen Spannergård, Rutsker.
Foruden for enkelte detaljer:
Den såkaldte "Sladrebog"
Mindebog af Mads Kjeldsen fra 183-84, som er beskrevet i en artikel i Bornholms Tidende den 16. november 1974 af daværende sognepræst Erling Kristiansen, Gylling.
Den danske Folkehøjskole gennem 100 Aar, bind II, side 258 f.

SAMs højskolehistoriske Arkiv